„Sărbătoare la Izvoare”

Noul Cămin Cultural al comunei Izvoarele Sucevei îşi deschide porţile sâmbătă, 3 august 2019, iar principalii responsabili, Primăria şi Consiliul Local, organizează cu acest prilej o serie întreagă de manifestări.

În cadrul acestui eveniment deosebit de semnificativ pentru comunitatea de aici, începând cu ora 13, vor avea loc: slujba de Sfinţire a Căminului Cultural, inaugurarea oficială, discursurile gazdei, primarul Mihail Mechno, şi ale unor oficialităţi prezente, lansare de carte – monografia comunei, întâlnire cu fiii satului şi deschiderea primei ediţii a Spectacolului folcloric „Sărbătoare la Izvoare”.

Un moment emoţionant pentru toţi cei care l-au cunoscut pe autor îl constituie lansarea post-mortem a lucrării monografice a profesorului Ion Aflorei: „Izvoarele Sucevei – o comună din munţii Bucovinei”, ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, la „şlefuirea” căreia a trudit până în ultima zi a vieţii.

„Autorul a lăsat moştenire satului o carte de aur, pentru iniţiaţi şi neiniţiaţi, pentru bătrâni, dar mai ales pentru tinerii pe care nu-i mai interesează cuibul părintesc, şi, doar când ei înşişi vor coborî muntele vieţii, poate doar atunci se vor regăsi în paginile Monografiei Izvoarelor.

El, domnul profesor, se apropie atât de mult de oameni, încât orice activitate descrisă în monografie este obţinută de la vârstnicii satului «Odoare de-nrămat în cui», prin povestirea acestora.

Spre satisfacţia şi în semn de preţuire pentru cei lângă care a trăit şi care la rândul lor l-au apreciat şi respectat, domnul profesor utilizează şi termenii huţuli.

Remarcă portul popular huţul, astăzi mult românizat, dar nu uită să aducă în prim-plan fotografii vechi cu elemente specifice.

Vorbeşte despre tradiţiile, obiceiurile şi superstiţiile huţulilor, legate de sărbătorile de peste an, despre mâncărurile tradiţionale şi gustul cuceritor al acestora. Pe toate le descrie cu lux de amănunte, fiind puternic impresionat.

Profesorul I. Aflorei vorbeşte cu evlavie despre viaţa spirituală a huţulilor din Izvoarele Sucevei, despre primele lăcaşuri de cult şi despre preoţii parohi, menţionându-l pe Iraclie Porumbescu, tatăl lui Ciprian Porumbescu, preot la Şipotele Sucevei, înainte de a se muta în 1872 la Stupca. Autorul descrie cele opt biserici şi zece capele de pe cuprinsul comunei, amintind şi de «Capela dintr-un pin», printre ai cărei ctitori se numără, fără a-şi aroga vreun merit.

Şcoala rămâne izvorul de cunoştinţe şi de educaţie, iar truditorii ei dascăli – «Călăuzitorii spre lumină». Pe toţi îi menţionează cu dragoste şi respect” (fragment din prefaţa semnată de prof. Pavel Aionesă, „fost coleg şi bun prieten”).

Acest eveniment se încadrează perfect în peisajul satului bucovinean, cu atât mai mult cu cât anul 2019 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”.

În cadrul spectacolului amintit mai sus vor evolua membrii Grupului vocal-instrumental „Izvoraşul” din localitate, îndrumat de pr. Petru Valentin Ardelean, grupuri şi ansambluri ale minorităţii ucrainene din judeţ, precum şi soliştii Andreea Haisan, Oana Tomoioagă şi Alexandru Brădăţan. Invitata specială a acestei prime ediţii va fi îndrăgita solistă Laura Lavric. După ora 20, sărbătoarea se va încheia cu „Balul gospodarilor”.

Vă aşteptăm cu drag în Ţinutul Izvoarelor, la obârşiile Sucevei!

Atenţie! Se recomandă participarea în costum popular!

IOANA AFLOREI

Articol publicat in Crai Nou: https://www.crainou.ro/2019/08/02/sarbatoare-la-izvoare/

Eveniment Sarbatoare la Izvoare

sdrcofcofcofcofcof

Un gând despre „„Sărbătoare la Izvoare”

  1. Pingback: Miracolul de la Izvoarele Sucevei – Izvoarele Sucevei Bucovina

Lasă un comentariu