IZVOARELE SUCEVEI o comunǎ din inima ♥ Bucovinei ♥

             Ţara Fagilor, Bucovina, este provincia istorica a Romaniei cu o istorie zbuciumată, cu multiple interferente interetnice, care şi-au pus amprenta asupra particularitătilor zonei. Teritoriu denumit astfel de austrieci după pădurile de fag („bucovinele”), a facut parte integrantă , pana in 1775, din Ţara Moldovei.
 
                  Comuna Izvoarele Sucevei este situată în nordul României, la graniţa cu Ucraina, în nord-vestul judeţului Suceava, spre marginea Obcinelor Bucovinei. Paralela de 47°50’ latitudine nordică traversează partea de nord a comunei, iar meridianul de 25°15’ longitudine estică intersectează teritoriul luat în studiu, în partea sa răsăriteană, pe raza satului Brodina de Sus. Distanţa nord-nord-vest—sud-sud-est, în lungul râului Suceava, măsoară 8 km, iar distanţa sud-vest–nord-est, între limita cu comuna Cârlibaba şi contactul cu comuna Brodina este de 28 km. Din punct de vedere fizico-geografic, teritoriul comunei Izvoarele Sucevei se desfăşoară în nordul Carpaţilor Orientali, în cuprinsul Obcinelor Bucovinei, ocupând porţiuni din capetele nordice ale Obcinei Mestecăniş şi Obcinei Feredeu.

                Comuna Izvoarele Sucevei cuprinde 3 sate: Izvoarele Sucevei – sat reşedinţă de comună, Brodina de Sus şi Bobeica, la care se adaugă un număr de 17 cătune, care gravitează în jurul lor. Satele sunt incluse în categoria satelor de mărime mijlocie, cu o populaţie cuprinsă între 500-1500 locuitori: Izvoarele Sucevei-1053, Brodina de Sus-771 şi Bobeica-484 locuitori (în anul 2008). Satul Bobeica se apropie de categoria satelor de mǎrime mijlocie. În componenţa satelor amintite intră şi cătunele, care cuprind între 7 şi 42 de gospodării: 1. Satul Izvoarele Sucevei cu cătunele: Ploşcii, Pohoniş, Aluniş, Eme, Ili; 2. Satul Brodina de Sus, cu cătunele: Priciuca, Calela, Arşiţa, Oglinda, Salaş, Hrabusna, Buc, Cununa, Hrebeni; Satul Bobeica, cu cătunele Hrobi şi Cobilioara.
Sursa informatii:
·   AFLOREI, Ion „IZVOARELE SUCEVEI o comunǎ din munţii Bucovinei”- Studiu monografic, Editura Accent Print, Suceava (2009)
Echipa @ Izvoarele Sucevei Bucovina

Aflorei Ioana  &  Pîrvu Mirela
LINK: https://www.facebook.com/IzvoareleSuceveiBUCOVINA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s