Târgul de toamnă al fructelor de pădure din Izvoarele Sucevei

Târgul de toamnă al fructelor de pădure a ajuns la ediţia a X-a. Astăzi a luat amploare, devenind un eveniment marcant al comunei Izvoarele Sucevei, așteptat de toți iubitorii de tradiții și bunătăți.

Târgul a început timid pe terenul de sport în 2009, la inițiativa profesorului Ion Aflorei.

Astăzi târgul „și-a mutat cuibul” la Căminul Cultural din comuna Izvoarele Sucevei (inaugurat pe 3 august 2019), un loc prielnic evenimentelor culturale.

Redam mai jos un articol scris de prof. Ion Aflorei (apărut în ziarul Crai Nou – 19 octombrie 2016) care descrie foarte bine atmosfera de la târg.

Albul imaculat al zăpezii timpurii, în miez de Brumărel, şi verdele pădurilor de molid din preajmă, cu miros de răşină, creează armonie între oameni. Armonie care-i adună în momente semnificative ale satului. Aşa s-a întâmplat la Târgul de toamnă al fructelor de pădure, ediţia a VII-a, la Obârşiile Sucevei. Se vede că şi în acest căuş de munte, pierdut oarecum pe harta ţării, dar regăsit în ultimii ani, se petrec lucruri minunate. Folosind metoda paşilor mărunţi, făcând primul pas, mai timid, am ajuns la al şaptelea. Este un pas mai mare şi iată că aşa am numărat ediţia a VII-a. Mici şi mari, din toate ungherele satului, dar şi din judeţ şi-au dat mâna şi au încins hora prieteniei în satul de sub geana de pădure. Târgul de toamnă nu şi-a propus câştiguri materiale. Toţi asta vor. Noi ne-am propus să promovăm valorificarea fructelor de pădure. Trăim într-o zonă cu depozite întregi de vitamine. Uneori, nu le băgăm în seamă. Gospodinele ştiu bine a le exploata şi conserva. Bătrânii satului cunoşteau foarte bine secretele conservării lor. Azi, tot mai mulţi vin să ne înveţe cum, ce, cât şi cum să mâncăm. Bătrânii ştiau foarte bine, fără să-i înveţe cineva… Mâncau sănătos, mergeau pe jos, luau muntele în… piept şi nu ştiau ce înseamnă o vârstă mai mică de… 90 de ani! De stres, nici vorbă!

Manifestarea de la Izvoarele Sucevei a fost unică în felul ei. Copiii de la şcoala gimnazială şi-au etalat produsele pe standurile ornate cu ştergare tradiţionale şi sloganuri. Participanţii au avut ce… târgui, că doar a fost târg! Produse diferite: compoturi, dulceţuri, gemuri, siropuri, salate, zacuscă etc. toate, condimentate cu suflet şi voie bună, au dovedit pricepere şi rafinament. Unele reţete sunt ştiute numai de ei. Vizitatorii au rămas impresionaţi şi au dat năvală. Evident, nu a lipsit afinata pregătită cu migală şi pricepere de gospodine şi consumată cu simţ de răspundere, dar şi cu… măsură de gospodari. Doamna Loredana Chişciuc, profesionistă în domeniu, din Moldova-Suliţa, a venit cu produse deosebite.

„Izvoraşul” din Izvoarele Sucevei, sub bagheta preotului Valentin Petru Ardelean, după oarece schimbări, şi-a regăsit izvoarele.

Toate lucrurile mari încep de la… izvoare! Toate cămările sufletului au fost deschise…

Mulțumim organizatorilor, primăria comunei Izvoarele Sucevei (dl. primar Mihail Mechno), Uniunea Ucrainenilor din România – filiala Suceava (președintele Filialei UUR-Suceava, Ilie Sauciuc), pr. prof. Ardelean Petru Valentin – un preot cu inima mare, care se dedica secundă cu secundă „trupei” sale de suflet Grupul vocal-instrumental Izvorasul, cadrelor didactice de la Şcoala gimnazială „Ion Aflorei”, Izvoarele Sucevei (director, prof. Crizantema Alexander) implicate trup și suflet în organizarea acestui eveniment deosebit.

Nu în ultimul rand, mulțumim părinților pentru implicare și prezența an de an fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil!

Târgul de toamnă al fructelor de pădure a devenit deja o tradiție pentru cei zonă, așteptat an de an.

text Ioana Aflorei

Invitație la Târgul fructelor de pădure din Izvoarele Sucevei – Ediţia a X-a | 19.10.2019
Târgul fructelor de pădure din Izvoarele Sucevei – Ediţia a X-a | 19.10.2019
Târgul fructelor de pădure din Izvoarele Sucevei – Ediţia a X-a | 19.10.2019
Târgul fructelor de pădure din Izvoarele Sucevei – Ediţia a X-a | 19.10.2019
Targul de toamna al fructelor de pădure din Izvoarele Sucevei – Ediţia 2017
Targul de toamna al fructelor de pădure în comunitatea ucrainenilor din Izvoarele Sucevei – Ediția a VIII-a – 2017

In Memoriam profesor Ion Aflorei
Targul de toamna al fructelor de pădure – Ediția a VI-a – 2015
Targul de toamna al fructelor de pădure – Ediția a VI-a – 2015
Targul de toamna al fructelor de pădure – Ediția a VI-a – 2015
Targul de toamna al fructelor de pădure din Izvoarele Sucevei – Ediţia a V a – 2013
Targul de toamna al fructelor de pădure din Izvoarele Sucevei – Ediţia 2012
Targul de toamna al fructelor de pădure din Izvoarele Sucevei – Ediţia 2012

Lasă un comentariu