Revederea

S-au adunat de prin mai toate colţurile ţării (judeţele Neamţ, Bacău, Suceava, Cluj, Galaţi, Constanţa etc.) profesorii de geografie din cadrul promoţiei 1978 a Universităţii „Al.I. Cuza Iaşi. Deci o revedere după 38 de ani, în 30 iunie 2016, într-una din clasele Şcolii Gimnaziale din satul Izvoarele Sucevei, mobilizaţi fiind de colegul lor loco, prof. Ion Aflorei, invitat fiind la emoţionanta reîntâlnire, pentru a scrie despre ea, şi subsemnatul. Cum de a fost posibilă revederea? Trebuie să ţinem cont de faptul că aceasta, prin numărul participanţilor şi drumeţia mai scurtă sau mai lungă (cu maşinile personale) faţă de “punctul magic!” al tărâmului nostru inegalabil prin frumuseţile naturii, a fost realizată cu o punctualitate şi prezenţă remarcabile. Cu excepţia celor câtorva absenţi care nu mai sunt ori sunt bolnavi…

revedere-izvoarele-2

N-au lipsit primarul comunei, domnul Mihail Mechno, şi nici preotul paroh Valentin Ardelean, cu formaţia de mandoline „Izvoraşul”, fiinţată de 4 ani sub bagheta lui, deţinătoare a numeroase premii pe scenele judeţului Suceava.

revedere-izvoarele

După sosirea în ziua precedentă şi cazarea la pensiunea „Casa Adela”, dimineaţa, la ora 9, musafirii s-au aşezat în bănci, iar profesorul din grup cu har oratoric, mediatorul reîntâlnirii, domnul Toader Aionesei, a dat startul la depănarea amintirilor din cei 38 ani, mai întâi prin strigarea catalogului. Apoi am reţinut din spusele fiecăruia împlinirile, profesionale şi de familie, impresionante! Să aleg unele dintre ele îmi vine greu, întrucât ce ai mai avea de adăugat când auzi, cu mici excepţii, numai lucruri frumoase. Toate gradele nobilei profesii – luate, locuinţe proprii – vile sau apartamente –, fii, fiice, medici, farmacişti, magistraţi, profesori cu doctorat etc. Într-o scurtă pauză a manifestării memorabile, părintele paroh adresându-se oaspeţilor le-a spus: ”Plaiul nostru deşi e la capătul nordic al ţării e aproape de inimă! Bine aţi venit!” Pentru ca dirijându-şi elevii din formaţia de mandoline clasa să fie inundată de cântecele Huţulca, Kalinca şi altele, în ropotele de aplauze ale auditoriului. Apărut ceva mai târziu, din pricini obiective, domnul primar le-a urat, de asemenea, bun venit musafirilor deosebiţi în ţinutul Izvoarelor, cu menţiunea că a acceptat pentru al treilea mandat funcţia pentru a continua realizările din primele două (primărie, şcoli, dispensarul, la standarde europene, terenul sportiv modern născut din temelie, biserica satului Bobeica etc.). Actualul mandat ar presupune un centru social şi un nou Cămin Cultural, cu finalizare în luna septembrie. La întrebarea dacă foştii absolvenţi sunt mulţumiţi de cei 38 ani trecuţi de la terminarea studiilor, fiecare din ocupanţii băncilor a răspuns în felul său, însă concluzia generală desprinsă din răspunsurile la întrebarea mediatorului a înclinat spre da.

Am reţinut relatarea domnului prof. Ion Aflorei, care după ce a săvârşit Universitatea a înhăţat de la părinţi o valiză de carton în mână, un rucsac ponosit în spate, cu cele necesare, şi tata i-a pus în buzunar 150 lei până la prima leafă de dascăl. În sfârşit a ajuns la destinaţie întrebând şoferul: am ajuns? Nu vezi, am sosit i-ar fi răspuns acesta. Şi aşa şi-a făcut omul casă la Izvoare. Acum nu-i pare rău! Regretă doar trecerea anilor. Dar nu s-a ostenit degeaba. Aplauze! „Să nu vedem numai partea plină a paharului, ci să ne ajute Dumnezeu pentru viitoarea revedere” a conchis mediatorul revederii, domnul prof. Dumitru Doroftei. Din nou sala de clasă a primit cu adâncă emoţie imensul ”buchet” de aplauze, iar ochii unora s-au umezit de lacrimi. Iar ca suvenir loco, iniţiatorul neuitatei revederi, domnul profesor Ion Aflorei, s-a strecurat printre bănci cu un coşuleţ plin de ouă închistrite (specialist în arta încondeierii lor domnul Ionică Zinici), fiecare dintre cei 26 de profesori alegându-şi oul preferat. În după-amiaza aceleiaşi zile oaspeţii au vizitat Herghelia Lucina, unde au admirat renumiţii cai huţuli, dar şi o splendidă rezervaţie de mesteceni le-a încântat privirile de pe suprafaţa ei de un hectar. Până spre seară apoi, revenit la Izvoarele Sucevei, întregul grup s-a lăsat purtat de „vraja” pitorescului de basm al meleagului nostru, cum multe-n lume nu-s! Despărţirea din dimineaţa zilei ce a urmat a fost cu duioşia gândului spre o viitoare poposire la noi.

DECEBAL ALEXANDRU SEUL

 

Prof. Aflorei Ion
Echipa: Izvoarele Sucevei Bucovina
Ioana Aflorei &  Mirei Pîrvu
LINK: https://www.facebook.com/IzvoareleSuceveiBUCOVINA
Reclame

Un gând despre „Revederea

  1. Cu parerile de rau ca nu am putut participa, dar cu o multumire sufleteasca stiind ca fostii colegi de studentie au trait clipe minunate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s