Ambasador de Izvoare

Ambasador de Izvoare pe tărâm spaniol. Ne-am obişnuit ca, periodic, meşterul nostru popular Ionică Zinici să participe la diferite târguri naţionale şi internaţionale.

© Andreea Zinici

De data aceasta, după ce şi-a pregătit meticulos bagajele, unealta de lucru şi… materia primă, a purces la drum lung. A survolat Mediterana şi a poposit la Madrid pentru a participa la Târgul Internaţional de Turism. A reprezentat România la meşteşugul încondeierii (“închistririi”) ouălor. Şi asta s-a întâmplat la sfârşit de Gerar, pe lungimea a cinci zile. La standul bine pregătit, a prezentat tehnica încondeierii ouălor (meşteşug deprins de la mama sa, Maria) şi a etalat produsele realizate de propriile mâini. Cromatica şi geometria perfectă de pe coaja oului de raţă au impresionat participanţii la târg. Este un meşteşug care presupune îndemânare, răbdare, imaginaţie, dar peste care se presară multă pasiune şi suflet. O fărâmă din spiritualitatea populară a satului dintre Obcini a pătruns în inima capitalei spaniole.

Demonstraţiile şi explicaţiile prezentate cu profesionalism au atras un mare număr de admiratori. Îmbrăcat în costum popular, aşa cum îi stă bine unui artist, Ionică Zinici a reprezentat cu cinste satul şi ţara. Un adevărat ambasador.

„Am fost onorat să reprezint România, am foarte mulţi admiratori care de fiecare dată vin să mă vadă, să mă felicite şi să urmărească fazele de lucru”.

Iată cum un banal ou a trecut pragul bucătăriei şi, pus sub… lupa talentului şi a unei tradiţii adânci, a ajuns în vitrinele cu lucrări de artă. „A fost o atmosferă foarte plăcută, cu multă bună dispoziţie şi o organizare excelentă”. Un sat dintr-un căuş de munte pe care nu-l găseşti pe harta… lumii, cum rostea un mucalit, dar azi, cu puţin efort, îl poţi afla… Ambasador de la munte, dar la înălţimea lui. Să ajungi sus, nu-i lucru uşor. Nu de dragul unui renume, ci mai curând din dorinţa de a duce mai departe făclia tradiţiei.

 

prof. Aflorei Ion

Echipa @ Izvoarele Sucevei Bucovina

Aflorei IOana &  Mirei Pîrvu
LINK: https://www.facebook.com/IzvoareleSuceveiBUCOVINA
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s