Taxe, impozite şi alte cele

Taxe, impozite, biruri, dări şi toate cele. Niciodată n-am înţeles diferenţa dintre ele: care-i taxă, care-i impozit, când se percepe birul, când se achită dările (eu ştiam de dările de… seamă). Dar am priceput că se cer plătite.

Dacă documentele privitoare la cele de mai sus trec pragul casei, ele (nu ielele!) trebuie plătite. Nu le plăteşti, ai scăpat. Până într-o lună când e posibil să ai surpriza de a prinde lună… plină.

Un preşcolar a încercat mai deunăzi să clădească un castel de ciocolată sub formă de piramidă. A vrut să aşeze pe etaje: jucăriile, locul de joacă, grădiniţa şi şcoala. În vârful piramidei a plasat leafa părinţilor. Stupoare! Piramida s-a dărâmat. Se vede că n-a suportat micimea ei. Vorba proverbului englezesc: „O puşculiţă goală e o puşculiţă grea”.

Foto Catalin Serediuc

© foto  Cătălin Serediuc

Trecerea dintre ani înseamnă momente de sacralitate şi tihnă, momente de bucurie şi de deschidere a cămărilor inimii. Probabil că în noaptea dintre ani nu vom fi primit nicio taxă, niciun bir. Este noaptea internaţională a petrecăreţilor şi a mahmurilor (după grupul umoristic Divertis). Dar de a doua zi, adică din 2014, vom mai vedea! Pluguşorul lui Bădica Traian nu ară prea bine. Nu răstoarnă brazda în favoarea ţăranului. În schimb, buhaiul şi harapnicul de Anul Nou lovesc subtil în oamenii de lângă noi. Pe vremuri, şi măştile încercau să îndrepte unele rele ale societăţii. Azi, măştile au dispărut şi relele au rămas.

Taxele şi dările (fără a mai vorbi de biruri) capătă forme dintre cele mai variate şi sufocante. Aud că una dintre ele va viza bălegarul de pe propria ta fâneaţă. Cum ai împrăştiat gunoiul pe câmpul din spatele casei, pentru mirosul pe care-l împrăştie, vei plăti taxă.

Vecinul a tranşat porcul, l-a aşezat gospodăreşte în bujarniţă (afumătoare), a făcut foc, iar fumul şi mirosul de afumătură i-au deranjat pe cei din preajmă. Mi se pare corect: taxă pe bujarniţă! Ai WC în curte, taxă. Deranjezi vecinul. Of, Doamne, pretenţioşi vecini mai avem! Dar să vedeţi, până şi fumul care iese pe coşul casei deranjează. Trebuie taxat! Se vede că toate căile noastre, în anul pe care abia l-am început, sunt taxate, adică ne taxează. Înseamnă că „noi creştem odată cu ţara…”.

N-am auzit de taxe pentru cei care stau degeaba, urmând deviza „Sus cu munca, să n-ajungem la ea!”; sau de taxe pentru prostie. Păcat. Aici s-ar câştiga bani grei!

 

prof. Aflorei Ion

Echipa @ Izvoarele Sucevei Bucovina

Aflorei IOana &  Mirei Pîrvu
LINK: https://www.facebook.com/IzvoareleSuceveiBUCOVINA
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s