Urzica…

Cum se topeşte omătul, urzica răsare peste tot: pe lângă garduri, în preajma grajdurilor, pe şanţuri, pretutindeni. Îi trebuie puţină căldură. E tare vrednică. Se consumă, de obicei, în stare proaspătă. Conţine mult fier şi se recomandă o cură măcar o săptămână: ceaiuri, supe, ciorbe, chiftele, salate etc.

urzici

© foto: http://www.copilul.ro/retete-culinare/retete-de-post/Ciorba-de-urzici-de-post-a10305.html

Unii folosesc zeama de urzică pentru tratarea cartofului înainte de a da în floare. Urzica este un produs „curat”. Urzica (Urtica dioica) este o mare plantă de leac. „Dacă oamenii ar şti ce efect tămăduitor are, n-ar mai cultiva decât urzici”. „Urzica este curativă începând de la rădăcină, continuând cu tulpina şi frunzele şi terminând cu florile”. Se recomandă o ceaşcă de ceai de urzici, fără zahăr, în fiecare zi, pe stomacul gol, pentru diferite afecţiuni: dureri de cap, nisip la rinichi, inflamaţia căilor urinare, probleme hepatice, stări de oboseală, anemii, boli ale sângelui etc. Dacă aveţi la îndemână rachiu de secară, scoateţi din pământ rădăcinile de urzică, primăvara sau toamna, le spălaţi cu o perie, le tocaţi mărunt şi le îndesaţi într-o sticlă şi apoi turnaţi rachiu. Lăsaţi recipientul undeva într-un loc călduros la macerat, vreo 14 zile. Şi veţi vedea ce medicament veţi obţine! Fără niciun ban…

Ajunsă la maturitate, spre faza de îmbătrânire, urzica…urzică. Mi-aduc bine aminte, în copilărie, când se întâmpla ca unii să facă o poznă, mama îi ameninţa cu urzica la fundul gol. Urzicatul de la mamă, cu duioşie, se spune că-i bun. Dar trăim vremuri în care suntem… urzicaţi „ca la carte” (e păcat să spun aşa ceva despre o plantă cu mari proprietăţi tămăduitoare!). Privind la tv, răsfoind ziarele, constatăm cu amărăciune că multe produse etalate pe piaţă sunt controversate, nu sunt deloc ecologice, conţin tot felul de substanţe dăunătoare organismului uman. Altfel spus, te…urzică! Consătenii mei sunt tot mai contrariaţi. Legumele de la tarabă au nu mai ştiu ce substanţe. Peştele pe care îl cumpărăm de la galantar, spun unii, este infestat. Laptele are şi el ceva. Probabil nu mai este atât de alb, deşi iarba a rămas verde şi suculentă! Trebuie să-l aducem din pusta de dincolo de frontieră! Carnea de pasăre, mai cu seamă cea de curcan, nu se recomandă pentru consum. Carnea de cal şi cea de vită au şi ele …vânătăi. Carnea de porc pică greu la…stomac. Ce să mai credem!? Ce să mai consumăm!? Consumăm ce-avem în grădină şi ce creştem în bătătură. Unde o să ajungem? Nimic din ceea ce producem nu-i bun? N-am înţeles şi nu voi pricepe nicicând! Parc-ar fi un joc de biliard. Noi suntem bilele, iar cineva, cu tacul în mână, îţi trimite cu putere o lovitură şi mai… taci o perioadă de timp.

Cartofii şi legumele, varza şi tomatele, carnea de pui aduse de peste mări şi ţări nu fac bine, în condiţiile în care pe ale noastre tărâmuri binecuvântate se pot obţine produse cât cuprinde şi de calitate garantată. Şi… ne întoarcem la urzici.

Un vârstnic mai hâtru, cu vreo 45 de ani pe fiecare umăr, îmi povestea că nu a stat o zi la spital. Nu a luat în viaţa lui o pastilă. A lucrat toată ziua, uneori peste măsură, dar ceea ce a consumat a provenit din bătătură, din gospodărie. Afumătura de porc nu i-a lipsit niciodată şi ţinea din ianuarie până în noiembrie, când începea postul. La muncile câmpului, laptele, brânza pregătită în gospodărie şi cartofii netrataţi nu lipseau de la masă. Dar, spunea el, sunt necesare şi proteinele. Avem nevoie de produse… curate şi, din fericire, le avem… Cineva de sus trebuie să ne sprijine! E păcat că aruncăm laptele pe câmp şi că retezăm locurile de muncă ale unor confraţi nevoiaşi!

Ciorba de urzici

Ciorba de Urzici de post © foto: Aflorei Ioana

Mancare de urzici

Mancare de Urzici de post © foto:  Aflorei Ioana

prof. Aflorei Ion

Echipa @  Izvoarele Sucevei Bucovina

Aflorei IOana &  Mirei Pîrvu

LINK: https://www.facebook.com/IzvoareleSuceveiBUCOVINA

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s