Târgul de toamnă al fructelor de pădure

În miez de Brumărel 2013, sub semnele multicolore ale unei toamne blânde şi paşnice, Şcoala Gimnazială Izvoarele Sucevei, cu sprijinul Primăriei din localitate, a desfăşurat cea de-a patra ediţie a „Târgului de toamnă al fructelor de pădure”. În 2010 am făcut un prim pas. În 2011 am mai parcurs vreo doi, iar în această toamnă am sărit, cred, mai mulţi. A fost o reuşită.

Fotografii din cadrul activității "Târgul de toamnă al fructelor de pădure" 2013, Scoala Izvoarele Sucevei   © foto: Alina Daniela Cotor Lucasciuc

Elevii, sub îndrumarea dascălilor, au fost la înălţimea… munţilor care ne înconjoară. Pentru că, trebuie s-o spun, pădurea, păşunea şi fâneaţa ne pun la îndemână produse pe care de multe ori nu le băgăm în seamă. Începând din primăvară şi până toamna târziu, terminând cu pipincii. Toate aceste fructe, bine conservate, sunt depozite de vitamine şi minerale de care organismul uman are mare nevoie. Nu le cumpărăm. Cu efort minim, după o prealabilă… prelucrare, folosind reţete… traduse de la bătrâni, le aranjăm în cămară. Copiii noştri au fost încântaţi şi au etalat în standurile pregătite ad-hoc produse dintre cele mai diverse: dulceţuri, compoturi, siropuri, ciuperci conservate, salate, zacuscă, fructe din propria grădină, sucuri de afine şi merişoare etc.

Fotografii din cadrul activității "Târgul de toamnă al fructelor de pădure" 2013, Scoala Izvoarele Sucevei  © foto: Alina Daniela Cotor Lucasciuc

Fotografii din cadrul activității „Târgul de toamnă al fructelor de pădure” 2013, Scoala Izvoarele Sucevei
© foto: Alina Daniela Cotor Lucasciuc

Copiii au fost în măsură să-şi prezinte reţeta de obţinere a produsului respectiv. A fost şi o expoziţie cu vânzare, mulţi dintre ei bucurându-se de produsul comercializat. Şi au… stofă de comersanţi. Mi-a plăcut sloganul: „Nu daţi banii pe prostii, cumpăraţi gem la copii!”. Este un îndemn!

Numărul de participanţi a fost însemnat. Un sondaj lansat în rândul şcolerilor mi-a arătat că unii dintre ei, pe baza comercializării fructelor de pădure pe timp de vară, au adunat la teşcherea sume impresionante.

© foto: Alina Daniela Cotor Lucasciuc

© foto: Alina Daniela Cotor Lucasciuc

Şcolile gimnaziale din zonă au prezentat programe artistice deosebite: Grupul vocal „Muguraşi bucovineni” Fundu Moldovei, Formaţia de dansuri „Brezeanca” Breaza, Grupul de dansuri ucrainene „Bilociche” (Veveriţele) Moldova Suliţa şi Formaţia de mandoline „Izvoraşul” Izvoarele Sucevei. Cântăreaţa Felicia Oblesniuc din Moldoviţa ne-a încântat cu cântece puse în undă în grai huţul şi în limba română. Se vede că a cotrobăit prin lada de zestre a satului!

Elevii au demonstrat că tradiţia, cântecul, straiul naţional, graiul huţul trebuie duse mai departe. Numai aşa vom asigura perenitate identităţii noastre.

Fotografii din cadrul activității "Târgul de toamnă al fructelor de pădure" 2013, Scoala Izvoarele Sucevei  © foto: Alina Daniela Cotor Lucasciuc

Fotografii din cadrul activității „Târgul de toamnă al fructelor de pădure” 2013, Scoala Izvoarele Sucevei
© foto: Alina Daniela Cotor Lucasciuc

Manifestarea a avut ca scop promovarea produselor accesorii ale pădurii şi valorificarea lor. Pentru că nu există gospodărie în care să nu fii primit cu astfel de produse, indiferent de sezon. Unele dintre ele nu lipsesc de pe masa din Ajunul Crăciunului. Afinata face bine. Uneori, poate… dubla vederea. Copiii trebuie provocaţi. Atâta le trebuie! Dă-le idei şi rezultatul va fi fantastic. Sănătatea înainte de toate! La tot pasul călcăm peste bunătăţi. „Farmacia verde” ne oferă şi ea leacuri nenumărate. Straiele naţionale în care s-au îmbrăcat mulţi copii şi părinţi parcă au adus cu ele fâneţele multicolore ale satului.

 

© foto  Alina Daniela Cotor Lucasciuc

 

prof. Aflorei Ion

Echipa @ Izvoarele Sucevei Bucovina

Aflorei IOana &  Mirei Pîrvu
LINK: https://www.facebook.com/IzvoareleSuceveiBUCOVINA

2 gânduri despre „Târgul de toamnă al fructelor de pădure

  1. Ma bucur foarte mult ca in creerul muntilor exista oameni care promoveaza obiceiurile si produsele ale naturii din zona comunei Izvoarele Sucevei . D-le profesor Aflorei va rog sa dati un semnal ca cititi aceste comentarii . Cu respect C.V.

Lasă un comentariu